top of page

חדשות האוכל

איסטנבול? דרום תל אביב!  / אורי בן יוסף
מוטפק מטבח תורכי צילום יחצ.jpg
מוטפק.צילום-יחצ.jpg
מוטפק. צילום יחצ.jpg

צילום: יח״צ

מוטפק ("מטבח" בטורקית) היא מסעדה המציעה לסועדיה מבחר של מנות טורקיות מסורתיות, כשבראשן שווארמת דונר העשויה מבשר כבש, ממש כמו ברחובות איסנטבול. בין המנות בתפריט אפשר למצוא: כופתה - קציצות כבש ועגל על מצע חצילים (75 שקל),עלי נזיק - 2 שיפודי קבב על מצע חצילים ויוגורט (75 שקל), בורקס הבית (30 שקל) ועוד. 
פתחנו, איך לא, בפיתה עם שווארמה (45 שקל). מדובר בפיתה רכה וגדולה מפוצצת בנתחי בשר כבש דקיקים ועסיסים, עם טחינה חמצמצה וחריף עוקצני. מנה נהדרת שעומדת בשורה אחת עם מנות השאוורמה הטובות שיש לתל אביב להציע. כדי ליהנות במאת האחוזים מטעמי הבשר המשובחים, מומלץ להוסיף כמה שפחות סלטים. להתמקד בבשר. 
המשכנו עם מנת הדגל של מוטפק - איסקנדר (75 שקל): בשר כבש חתוך דק שמוגש בצלחת ושוחה ברוטב עגבניות חמאתי. מתחתיו מונחות חתיכות בצק קטנות, מעליו יוגורט טורקי מרענן ולצידו מבחר של סלטים וחמוצים. מדובר על מנה לא פחות ממושלמת. הבשר עסיסי ורך, רוטב העגבניות מטלטל את החיך ואת בלוטות הטעם והבצקניות הקטנות, שספגו את מיצי הרוטב וטעמי הבשר, פשוט מענגות. תוסיפו לכל זה רוטב יוגורט קר וחמצמץ - וקיבלתם מנה ששווה לנסוע בשבילה לאיסטנבול, בעצם, כבר לא, הרי אפשר למצוא אותה, מוצלחת לא פחות, בדרום תל אביב.
אחרי שסיימנו ללקק את האצבעות ואת הצלחות הזמנו לחמעג'ון (30 שקל). מדובר במאפה בצק עם בשר כבש ועגבניות שבדיוק יצא מהתנור, כשניחוחו שהתפשט בכל החלל שיגע את כל מי שעמד בתור. חשבנו ליהנות ממנו בגרסתו המקורית אבל אז קיבלנו הצעה לשדרג את המאפה ולגלגל בתוכו בשר דונר (60 שקל למאפה עם דונר). הלכנו על זה – ולשמחתנו, קיבלנו מנה מושחתת וסופר טעימה.
לקינוח הזמנו עוגת סולת וקאימק עם שברי פיסטוק (25 שקל), קינוח טורקי מסורתי פר אקסלנס, שכמו שאר המנות במוטפק מבוצע ומוגש לעילא ולעילא. נחזור, בטח שנחזור. 

מסעדת מוטפאק, דרך שלמה 110, תל אביב

מרוקו זה כאן   / רון דרור
יאוואלי. צילום אלון קירשנר.jpg
יאוואלי-צילום אלון קירשנר.jpg
יאוואלי. צילום אלון קירשנר (2).jpg

צילום: אלון קירשנר

כדי לפתוח מסעדה דוווקא בתחילת המלחמה צריך הרבה אומץ, אמונה, מקצועיות, תפריט מנצח ומחירים סבירים. את כל אלו יש למשה בלולו, מסעדן ותיק, בעלים של "יאמוס" מסעדת דגים בחוף סירונית בנתניה. את יאוואלי יאוואלי המרוקאית החדשה שלו, אף היא בנתניה, פתח בהשראת האוכל של סבתו סוליקה, שמקדשת את האותנטיות, הן במנות והן בעיצוב המקום. "היתה לי תשוקה לבנות מותג לאוכל רחוב שונה, אותנטי", מפרט בלולו בפנינו את החזון, "כזה שכל ביס ממנו יעלה זכרונות מהילדות ומהבית של סבתא". חלם ועשה. 
הגענו למסעדה באחד הימים החמים של השבוע משוועים לקצת צינה ואוכל טוב ומשביע (בכל פעם שהקיץ הישראלי חוזר אלינו – אנחנו בשוק. כאילו זו ההיתקלות הראשונה שלנו איתו). המקום היה מאוכלס בשוכני העסקים הסמוכים ובעובדים מתעשיות ההיי-טק הסמוכות, שמאסו כבר בכל האופציות הקולינריות שחוזה העבודה מקנה להם. את פנינו מקדם מלצר מאיר עיניים שמציע "קודם כל" לימונדה קרה וצוננת. קנה אותנו. 
הוא מסב את תשומת ליבנו לתפריט התלוי על לוח גדול במסעדה, כשכל המנות במקום מגיעות בפרנה ישירות מהטאבון, עם אופציה לעשות מיקס ביניהן. 
מנות הבשר והדגים, מדגיש המלצר החייכני, יוצאות מהג'וספר, תנור גחלים, כשהן נושאות איתן ארומות עישון עמוקות שעושות חשק להטביע את הפרנה ברטבים העסיסיים והלוהטים. 
הזמנו, בלסנו והתעלפנו מהאסאדו בבישול ארוך, מאנטריקוט קבב על גריל פחמים עם ירקות על האש, קציצות דגים חריפות של סבתא, תבשיל שקדי עגל בסלסה מרוקאית חריפה ובקר מוח בבישול ארוך בסלסת פלפלים חריפה. התגחמנו גם על עוף קונפי צלוי והמפורק עם עשבי תיבול ובשר ראש בבישול ארוך עם גרגירי חומוס, אבל לזה כבר לא היה לנו מקום. יש גבול (65 שקל למנת צלחת, 72 שקל לבשר ראש ו-89 שקל למנת מוח שקדים).
כל מנות הפרנה בצלחת יוצאות עם סיגר של תפוח אדמה בתוך המנה ומגש של סלטים טריים: עגבניות עם חריף ובצל, כרוב לבן חמוץ, חמוצי הבית, סלייסים של פלפל חריף וצנונית, טחינה הר ברכה, צ'ימיצ'ורי ושום קונפי יחד עם פרנה מהטאבון, גזוז של פעם וצ'ייסר לפתיחת התיאבון, שלמען האמת, היה פתוח מהשנייה שהתיישבנו במקום (49 שקל).

מסעדת יאוואלי יאוואלי, פנקס 8, נתניה 

קציצה פצצה  / רון דרור
מי מה מו. צילום אסף קרלה (2).JPG
מי מה מו. צילום אסף קרלה (3).JPG
מי מה מו. צילום אסף קרלה (1).jpg

צילום: אסף קרלה

לענף המגלגל כ-2.5 מיליארד שקל בשנה עם 600 המבורגריות הפועלות בתחום שהן כ-12% מסך כל המסעדות הקיימות בארץ, נוספו לאחרונה עוד שתיים - ברחובות ובקרית אונו. להמבורגר יש הרבה וריאציות, כשלרוב מדובר בקציצה העשויה מבקר טחון, אבל ככל שהתחום הלך והתרחב התחדשנו בקציצות במילויים שונים עם אלטרנטיבות מעודכנות, כמו צמחוניות וטבעוניות, כי גם להם מגיע, כמובן. בהשקעה של כמיליון וחצי שקלים, בעיצוב קונספט ייחודי – פאסט קז'ואל – הוקמה הרשת החדשה, מי מה מו / mi ma mu, המונה, כאמור בשלב זה 2 מסעדות, מתוך 8 שיוקמו בהמשך והממוקמות בשוליים של העיר הגדולה. קברניטיה מבטיחים "חווית בילוי עדכנית וקציצת בשר ייחודית, עסיסית ומלאה בג'וס בשרי ביותר נוטפת רוטב חם לבחירה שעוטף את הכול לכדי שלמות". לא יכולנו להישאר אדישים. טסנו לטעום. 
התפריט מצומצם. כה מצומצם שניתן לתלות אותו על הקיר מול הכניסה. שלוש עמודות צנועות עם 4 ארוחות (76-72 שקל), 6 אופציות בורגר&עוף (57-24 שקל) ו-3 תוספות (52-18 שקל). מתחתיהן שתייה (19-10 שקל) ושתי מנות קינוח (13-9 שקל). באופן מפתיע זה שימח אותנו. בהפוך על הפוך – זה משדר מקצוענות, התמקצעות והתמקדות בפורטֶה הקולינרי של הבעלים בלי לתת מקום לרעשי רקע עם תפריט מעייף בעובי של "מלחמה ושלום". הלכנו על שתי ארוחות של המבורגר הדגל שבמקום - דרטי פטריות וברבקיו (76 שקל), שהיו שוס: הקציצה היתה שמנמנה ועסיסית, עם איזון אופטימלי בין הבשר העבה, האיכותי והחם לבין הרוטב העמוק והמלוח קמעה שערסל אותו באהבה גדולה. בני הלוויה של המנה הזו היו צ'יפס קריספי להפליא ושתייה. התפנקנו גם בקריפי כרוב בטמפורה (22 שקל), מנה מושקעת של כרוב מטוגן שהושרה במשך כיממה ברוטב סויה. היה יאמי. 
אחרי הבליסה הכה מענגת הגוף והנפש שיוועו למשהו מתוק, אז החלטנו לחלוק שוקופאי (13 שקל), קינוח שלשמחתנו הקפיץ את הטמפרמנט ואת רמת הסוכר בדם, ובכך הקל עלינו את הדרך חזרה לתל אביב.  

Mi ma mu, מי מה מו, השדרה האקדמית אונו, ק. אונו 

bottom of page