top of page

פינוקים

כל מה שעושה לנו טוב

בעקבות הרצל: ערב מסחרר בבית האופרה של בוואריה /  רון רמתי
Tannhaeuser_2024_c_Wilfried_Hoesl__2_ צילום וילפריד הסל (3).jpg
Tannhaeuser_2024_c_Wilfried_Hoesl__2_ צילום וילפריד הסל (4).jpg
Tannhaeuser_2024_c_Wilfried_Hoesl.jpg
Tannhaeuser_2024_c_Wilfried_Hoesl__2_ צילום וילפריד הסל (5).jpg

צילום: וילפריד הסל

במאמרו המצוין של איתן נצ'ין שפורסם ב"הארץ" על ספרו בן ה- 600 עמודים של מבקר המוסיקה של הניו יורקר, אלכס רוס, "וגנריזם: אמנות ופוליטיקה בצל המוסיקה", מופיע הטקסט הבא:

"במשך החודשיים האחרונים של שהותי בפאריס כתבתי את הספר... הדבר היחיד שהסב לי עונג בערבים היה שמיעת המוסיקה של וגנר, במיוחד 'טנהויזר', אופרה ששמעתיה כמספר הפעמים שהועלתה על הבמה. היא חיזקה את מערכת העצבים שלי ואת נפשי. רק באותם ערבים שהאופרה לא הוצגה בהם חשתי הרהורים בנכונות מחשבותי". הציטוט הזה הוא לא של לאומן גרמני, אפילו לא של מוסיקאי בעל רעיונות רדיקליים. הציטוט הוא של הרצל, המתאר ביומנו את התקופה שבה כתב את "מדינת היהודים". הרצל ראה ביצירתו של וגנר לא רק את השתקפות מאווייו אלא גם השראה לרעיונות המהפכניים שלו. הרצל היה וגנריסט כל כך מושבע, ששנתיים לאחר מכן קטעים מתוך האופרה "טנהויזר" בוצעו בפתיחת בקונגרס הציוני השני בבזל בשנת 1898.

אפשר להבין את האובססיה של הרצל. לטעמי טנהויזר היא אחת האופרות המרתקות של וגנר. רצופה ב"להיטים" ובסיטואציות, שכל במאי מתענג על התמונות שהוא מייצר על הבמה, כל זמר וזמרת שמתמחים בוגנר שמחים לגלם את התפקיד של אליזבת או טנהויזר, וכל מנצח שמח להוביל תזמורת מיומנת ביד סוחפת ובוטחת.

קשה להישאר אדישים לבית האופרה של מינכן, בו אנו מבקרים לראשונה. ההתרגשות מתחילה כבר בכניסה, הכוללת אכסדרת עמודים מרשימה בחזית הבניין. בית האופרה הממלכתית של בוואריה בכיכר פרנץ יוזף, נהרס במלחמת העולם השנייה ונבנה מחדש תוך שמירה על התכנון המקורי. בפנים אפשר למצוא אנשים בחליפות טוקסידו ושמלות ערב מרהיבות. אנחנו מזמזמים את טנהויזר כמעט בעל פה, משום שזו הפעם השלישית שלנו בשנה וחצי של ביקור באופרה בת ארבע שעות וחצי, כאשר הפעמים הקודמות היו בברלין ולונדון.

רבות נכתב על וגנר, קרוב לוודאי יותר מעל כל מלחין אחר. כל תואר אפשרי נקשר לשמו: אנטישמי, גאון, בומבסטי, חדשני, איש בלתי נסבל. לכל חובב מוזיקה יש דעה, גם אם לא ראה אופרה של וגנר מימיו. ולאחרונה כאשר הנושא של "תרבות הביטול" מעסיק את העולם ביתר שאת, הדוגמה של וגנר חוזרת להיות רלוונטית.

טנהויזר היא האופרה השנייה מבין האופרות של תקופת הביניים ביצירתו של וגנר (האחרות הן "ההולנדי המעופף" ו"לוהנגרין") שזכתה להצלחה ניכרת כבר בהופעת הבכורה בדרזדן 1845. הפתיחה של האופרה, שמנוגנת לעיתים ללא קשר לאופרה, מיישמת למעשה עקרונות שוגנר כתב עליהם כבר ב- 1841 ומציגה נושאים מוזיקליים נבחרים מתוך האופרה כבר בפתיחה שאורכה הוא כ 14 דקות, ואשר למעשה מהווה הקדמה לכל הלהיטים שנשמע בהמשך. There's no second chance for first impression – וכל תזמורת משובחת נותנת את הביצוע הטוב ביותר לפתיחה, כדי להכין את הקהל למיטב שעוד יגיע.

על תזמורת האופרה הממלכתית של בוואריה מנצח סבסטיאן וויגל, שהיה אסיסטנט של דניאל בארנבוים בברלין, ועל הבמה מופיעים הסולנים הטובים באירופה: קלאוס פלוריאן ווגט בתפקיד טנהויזר, וידה מיקנויצ'וטה כאליזבת, כריסטיאן גרהאהר כוולפרם, ואוקה וון דר דמראו בתפקיד ונוס.
על הבימוי הופקד הבמאי איטלקי רומיאו קסטלוצ'י.

כפי שכל חובב אופרה בימינו יודע, יש כיום דרגת חופש גבוהה מאוד לבמאי – Regieoper או תיאטרון הבמאי היא תפיסה מודרנית הנהוגה כיום והמעניקה לבמאי את האפשרות להציג את האופרה בצורה שונה מכוונת היוצר - מבחינת זמן, מקום, תפאורה וכו'. השינויים יכולים להצביע על הקבלות מודרניות או כל נקודה אחרת שברצון הבמאי להבליט.

בהפקה הנוכחית, לא תמיד הייתה ברורה לי כוונת הבמאי. למשל בפתיחה הארוכה הופיעה קבוצה של כ- 20 בחורות עם קשתות וחצים, חשופות חזה. אופן התזוזה והשימוש בחץ וקשת היה מתואם עם המוזיקה ואסתטי להפליא, אבל כאמור, לא ירדתי לעומק המשמעות. לפחות זה לא הפריע למוזיקה.

ביומן של קוזימה וגנר, אשתו השנייה של המלחין, היא כותבת שכחודש לפני מותו אמר וגנר שעדיין לא נתן לעולם את הטנהויזר שמגיע לו. אנחנו יצאנו מהטנהויזר של מינכן מסוחררים. גם הקהל הרב נעמד על רגליו והריע למבצעים במשך דקות ארוכות.

אנחנו מתכננים להמשיך ולבקר בהפקות שונות של טנהויזר ברחבי העולם (ולהשוות ביצועים) וגם לשוב לבית האופרה של מינכן. נמשיך לדווח.

בקתה קטנה בעמק /  מאיה גז 
גולד. צילום אסנת יריחובר (1).jpg
גולד. צילום אסנת יריחובר (2).jpg

צילום: אסנת יריחובר 

התקופה האחרונה דורשת מאיתנו לעצור ולקחת פסק זמן קצר, כדי להטעין את עצמנו מחדש. לשמחתנו, לא חסרים מקומות יפים ומפנקים שאפשר להעביר בהם לילה שלו ורגוע. איזור שקט ומפנק מאוד בארץ הוא עמק יזרעאל וליתר דיוק, כפר ברוך, מקום קטנטן ומתוק שהפך למעוז פינוקים, עם מספר מוקדי קסם אמנותיים, גסטרונומיים ותיירותיים, כולל אפשרויות לינה אטרקטיביות.
GOLD 68, סוויטות בוטיק בעמק יזרעאל, הוא פנינת אסקפיזם שקטה. נאווה ויובל גולדברג, זוג חרוץ שאוהב לארח, עבדו בארבע ידיים ובנו שלוש סוויטות עץ קסומות שמתאימות לנופש שיש בו שלווה, נחמה, פינוק והתרוממות רוח. כל אחת משלוש הסוויטות כוללת שתי קומות, בריכה פרטית גדולה וג'קוזי ענק. במקום יש גם יחידת אירוח. המטבח מתוקתק ומאובזר ביין ובממתקים מהעמק, מקרר גדול, מכונת קפה, מיקרוגל ומתקן מים חמים וקרים. לכל סוויטה גינת צמחי תבלין פרטית וטלוויזיות בכל אחד מהחדרים. את המקום עיצבה האדריכלית והאמנית אסנת יריחובר שמתגוררת אף היא בכפר ברוך. הלינה בסוויטה מאפשרת ליהנות לא רק מהדשאים הפרטיים של המשק והנוף של העמק, אלא גם מהאפשרות להבעיר מחוץ לבריכה מדורה, להסניף את ניחוח הקציר, ליהנות ממטע הזיתים בכלל ומשמן הזית שמוסק הזוג גולדשטיין בפרט, כולל נסיעה במשק המרהיב, כמו גם סיור פרטי בלול התרנגולות המטילות ביצים אורגניות. יש הרבה מה לעשות בשהייה בת לילה אחד לכן, נסו ללכת מראש על שניים. ככה לא תהיו בלחץ, שמא לא תספקו לעשות את כל מה שתכננתם.
מחיר: 1,300-500 שקל ללילה במהלך השבוע, 1,700-700 שקל ללילה בסוף שבוע. 

GOLD 68, אגמית 26, כפר ברוך, טל' להזמנות ‏050-787-6399‬‏‬

bottom of page